Facebook Instagram Pinterest Newsletter
  • Cranberry cake met witte chocolade

Recept time 40 min.
Recept time 12
Recept time Oven

Cranberries zijn echte kerstklassiekers! Deze cake is eenvoudig te bereiden als je een groot gezelschap tijdens Kerst wil verassen met iets lekkers bij de koffie of als dessert. Een zoete smaaksensatie bij elke hap.

Ingrediënten

  • Cake:
  • 250 g boter, kamertemperatuur + extra voor invetten
  • 250 g witte basterdsuiker
  • 1 tl vanillesuiker
  • 5 eieren, kamertemperatuur
  • 250 g cakemeel + 1 el voor de cranberries
  • 225 g EAT ME verse cranberries, op kamertemperatuur
  • 200 g witte chocolade
  • zout

  • Compote:
  • 1 EAT ME limoen
  • 340 g EAT ME verse cranberries
  • 3 el honing
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 150 g kristalsuiker
  • 50 ml rode wijn

Aan de slag

Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet de cakevorm in met boter en bekleed de vorm met bakpapier.
  2. Klop de boter met de basterdsuiker en vanillesuiker in 5 minuten licht en luchtig met de mixer in een mengkom. Voeg één voor één de eieren toe. Voeg pas een volgend ei toe als het vorige helemaal is opgenomen. Klop nog 2 minuten door. Zeef het cakemeel en een mespunt zout erboven en spatel het er zo luchtig mogelijk door.
  3. Meng het extra meel door de cranberries en spatel ze door het beslag. Schep het beslag in de cakevorm. Bak de cake in het midden van de oven in ca. 65 minuten goudbruin en gaar. Controleer met een satéprikker, steek de prikker in de cake, komt deze er schoon en droog uit, dan is de cake gaar. Laat de cake 20 minuten afkoelen in de vorm en vervolgens helemaal afkoelen uit de vorm.
  4. Maak intussen de compote. Pers de limoen uit en doe het sap in een steelpan. Voeg de cranberries en de overige ingrediënten toe en breng aan de kook. Laat eenmaal aan de kook op laag vuur 5 minuten doorkoken. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  5. Smelt de chocolade au bain-marie. Doe de chocolade in de spuit- of ziplockzak, knip het puntje eraf en zigzag de chocolade over de afgekoelde cake. Laat de chocolade stollen. Serveer de cake met de compote.
Enjoy

Tips

Maak er een extra feestelijk toetje van door de compote kort op te warmen en de cake en compote te serveren met een bolletje vanille-ijs.

Kidstip Eten er kinderen mee? Vervang de rode wijn door cranberrysap of water.

Hele jaar door lekker! Deze cake kun je natuurlijk ook maken met ontdooide diepvries cranberries. Zorg wel dat de cranberries die je in de cake verwerkt, op kamertemperatuur zijn. Dan rijst de cake beter.

Meer recepten met cranberries

Cranberry havermoutkoeken
Cranberry havermoutkoeken
Cranberry cheesecake
Cranberry cheesecake
Cranberry tulband met gesuikerde kumquats
Cranberry tulband met gesuikerde kumquats
Cranberry gin tonic
Cranberry gin tonic
Gepofte aardappel gevuld met cranberrycompote
Gepofte aardappel gevuld met cranberrycompote

Lees meer over de gebruikte producten

Akkoord
Wij gebruiken cookies om de ervaring op onze website te verbeteren, statistieken bij te houden en je toegang te geven tot onze social media functionaliteiten op de website.
Door gebruik te maken van deze website of door op akkoord te drukken, ga je akkoord met ons cookiebeleid. Je kunt ook niet akkoord gaan.